Over ons

IMG_0184 kopiëren

De gastheer en gastvrouw van de vakantiewoningen De Weegh zijn Toin en Ingrid, zij zijn beide geboren en getogen in Volkel.

De naam “de Weegh”, refereert aan de naam van het gehucht/buurtschap uit vroeger tijden. De plek kreeg de naam omdat het van oudsher al een brede weg was die langs de Goorgronden liep, het werd “de weg” genoemd, of zoals men het destijds schreef: “De Weegh”. De Goorgronden waren drassig en woest gebied en tot ongeveer 1800 waren deze Goorgronden gemeenschappelijk weidegebied. Iedereen had het recht hier zijn vee te weiden, dat gebeurde onder toezicht van een koeheerd. De Goorgronden, het Goor, was een hindernis voor het doorgaande verkeer en daarom liep de weg van Uden naar Boekel er met een grote boog omheen. De Weegh liep van oost naar west langs de Goorgronden en was dus opvallend breed en daar was in de loop der tijd een gehucht ontstaan die de naam “De Weegh” droeg.

De familie van Toin, de familie Manders, heeft een hele geschiedenis op De Weegh, De grootouders en zelfs de overgrootouders van Toin, runden daar al in het begin van de vorige eeuw en kleine boerderij.

Door een grote brand in 1942 werd het huis van de familie door de vlammen verwoest. De schuur bleef echter redelijk ongedeerd, omdat het een stenen gebouw was met dakpannen en niet zoals de meeste huizen een dak van stro had. Bij deze grote brand zijn destijds maar liefst 13 huizen in rook opgegaan en waren 14 gezinnen dakloos geworden. Zo ook de familie Manders, na een week of drie te zijn opgevangen door een andere familie in het dorp, werd er een soldaten-keet geplaatst en hier heeft het gezin nog ruim tien jaar gewoond.

De oude woning is nooit meer herbouwd. De schuur werd destijds gebruikt om het vee van Willem Manders te huisvesten en het voorste gedeelte werd door Antonia gebruikt om de was te doen, daar stond dan ook de wastobbe.

Image-1 (1)
P1030425

Begin jaren ‘50 verhuisde het gezin naar een huis verderop in de straat, de Hoge Randweg. In 1954 emigreerde het gezin dat op Hoge Randweg 1 woonde, en keerde een zoon van de familie Manders weer naar deze oude plek.

In 1962 heeft de vader van Toin, Antoon Manders, de boerderij van zijn broer overgenomen en ging er met zijn gezin wonen. Toin en nog twee broers en een zus zijn hier geboren. De schuur hoorde bij het land en toen Antoon stopte met boeren begin jaren ‘70 werd de schuur vooral gebruikt voor zijn grote hobby; paarden. Totdat hij er niet meer voor kon zorgen heeft Antoon paarden gehouden in deze schuur.

Begin jaren negentig heeft Toin het huis overgenomen van zijn ouders en heeft de oude boerderij vervangen door nieuwbouw. De oude schuur bleef bestaan en werd enkel nog gebruikt als opslag.

In 2020 ontstond het idee om “iets” met de oude schuur te gaan doen en Toin en Ingrid besloten om het te gaan opknappen en verbouwen tot een tweetal kleine vakantiewoningen.

De verbouwing vond plaats van 2021 tot 2023 en de woningen hebben daarom het comfort en luxe van deze tijd. Toch is bij de verbouwing ook zo veel mogelijk geprobeerd om de oude elementen en daarmee het karakter van de schuur te laten bestaan, en dat is naar onze mening goed gelukt. Uiteraard is er ook duurzaam verbouwd, dat wil zeggen met goede isolatie, zonnepanelen op het dak, vloerverwarming en warmtepomp.

We heten jullie graag van harte welkom op de Weegh!

IMG_20200402_111712